Vorige pagina

Nieuws

 

  

“50 voor 50 “ verjaardagscadeau ZKH Willem Alexander

Koningsdag in Tilburg heeft dit jaar een extra bijzonder tintje: Zijne Majesteit Koning Willem Alexander wordt 50 jaar. Etiënne Grosveld, Factorium Podiumkunsten en Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) sloegen de handen ineen om hem tijdens het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg een bijzonder muzikaal verjaardagscadeau aan te bieden. Het geheel is onderdeel van de hoofdprogrammering tijdens het koninklijk bezoek.

Het idee was voor Etiënne al heel snel duidelijk: “Koning Willem Alexander 50 jaar, dan horen daar 50 piano’s bij, bespeeld door 50 pianisten uit alle lagen van de Tilburgse samenleving.”, waaronder 10 pianisten die naam en faam hebben in Nederland en buitenland zoals Jan-Willem Rozenboom (pianist van Guus Meeuwis), Jeroen van Vliet (Boy Edgar prijs) en Rogier Telderman (2016 beste jonge jazzartiest). De pianisten maken gebruik van instrumenten die worden geleverd door Bol Piano’s & Vleugels onder leiding van Etiënne Grosveld.

De musici brengen een compositie van Marcel Cuypers die speciaal geschreven is voor deze bijzondere gebeurtenis.  Boyke Brand (directeur-bestuurder Factorium Podiumkunsten): “Muziek verbindt, viert en draagt over. De combinatie van Koningsdag en de viering van de start van een bijzonder levensjaar zijn de inkleuring geweest voor de aard van de compositie. Het is in aanvang een cadeau voor Zijne Majesteit, maar vanwege de dag eigenlijk ook voor de gehele Nederlandse bevolking. Het is een hele eer dat wij samen dit project mogen dragen en de compositie ten gehore mogen brengen.”

Voor de verdere realisatie van het idee zijn de initiatiefnemers op zoek gegaan naar verbinding met andere partijen in de stad. Behalve pianisten van Factorium Podiumkunsten, Fontys Master of Music en Fontys Young Musicians Academy,  zijn er pianisten aanwezig van Pianostudio Marlous Nypels, De Toets, Pianostudio Judith Couwenberg en Möbius Muziekschool. Jong en oud, allemaal van gevorderd niveau.

Het blijft niet bij muziek alleen. Tien dansers van de Fontys vooropleiding en Factorium Podiumkunsten dansen een choreografie van Neel Brans en Nana van Moergestel . Daarnaast performen onder regie van Arjan Gebraad twee studenten van Fontys Academy of  Circus and Performance Art in de lucht met hun “tissue-act” rondom zwevende piano’s die zijn beschilderd door studenten van Fontys Academy of Art, Communication and Design.
Jan Wirken (artistiek leider en verbinder tussen alle organisaties, oud directeur Conservatorium):
“De repetities zijn begonnen en we kijken uit naar het eindresultaat!” 

Dit alles vindt plaats in de Koepelhal in de Spoorzone. De koninklijke familie passeert op dat moment ‘Wereld 8’. Annemarie Pijnappel (productieleider Fontys Hogeschool voor de Kunsten): “Mooi dat we in dit project een breed beeld kunnen geven van het kunstzinnige talent dat aanwezig is hier in Tilburg. Er worden diverse disciplines ingezet: beeldend, muziek, dans en (circus)theater en er wordt verbinding gelegd tussen de professionals, studenten en het amateurveld.”

 

 

 

Informatie: www.stichtingthematischeconcerten.jouwweb.nl

Kaartverkoop via VVV Breda www.vvbreda.nl

Ticketprijs €25,-

 

 

Pianophasing 2014!

 

Op 28 september 2014 staat er iets heel bijzonders te gebeuren in Breda.  In de grote OLV kerk, of wel grote kerk, zal een zeer groot pianoconcert georganiseerd worden. Pianophasing2014. Tijdens dit concert is er een unieke mogelijkheid om als pianist deel te nemen als een van de 120 pianisten !

 

Jij kan ook een van de gene zijn die op een van de 60 piano’s quatre- mains, 2 pianisten per piano,  kan spelen.  Beide partijen zijn anders, de linker persoon speelt een iets uitgebreidere partij  en de rechter persoon heeft een wat eenvoudigere partij die makkelijk te noemen is.   Aangezien wij nog op zoek zijn na een behoorlijke hoeveelheid leerlingen hebben we deze flyer ontworpen om jullie enthousiast te maken !!  Iedereen van 8 tot 88 mag mee doen. Wel denken we dat als je heel jong bent, even duidelijk moet zijn wat je wel  en niet kunt. In 2007 was er ook een dergelijk concert in Breda, zie: http://www.youtube.com/watch?v=1iBf0Cr8goQ  Bol & Grosveld Piano’s in Tilburg sponsort dit project en maakt het mogelijk dat er 60 prachtige piano’s in de grote kerk worden opgesteld. Dit is wel uniek te noemen.  De repetities zijn ook bij Bol & Grosveld piano’s in Tilburg (zie onder voor het rooster).

 

In 2009 kwam dit concert ook op het Huddersfield contemporary Music festival in Engeland, kreeg een prijsnominatie  voor een Royal Philharmonic Society Award http://www.bndestem.nl/regio/breda/britse-nominatie-voor-compositie-kristoffer-zegers-1.628446    Daarna kwam er ook een uitvoering in Australië in Adelaide in 2011.

Nu gaan we het weer eens dicht bij huis zoeken, in Breda.  In de grote kerk maar liefst. Je kan je het best via je docent opgeven of evt. via dit mailadres. Evt vragen kan je stellen aan  kzegers@casema.nl   Je bent van harte welkom om partij A of B opgestuurd te krijgen en te kijken of je mee wilt doen ! Het concert en de masterclass zijn gratis. Er zijn vooraf  2 repetities gepland ( leerlingen met een hoger niveau mogen er 1 overslaan indien nodig)  en een generale  repetitie voorafgaand aan het concert op 28 sept.
Het concert wordt geopend met het werk 'Phlaza'voor een grote groep blokfluiten. Ook voor blokfluitisten is er nog plaats om zich aan te melden.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Petra Holwerda, petraholwerda@zonnet.nl

   

Repetitie  I                                            21 sept. 2014,  zondag,  13.30-15.45 uur,  locatie Bol & Grosveld pianos en Vleugels, Poirtersstraat 4 - 4a, 5025 TA Tilburg.

Repetitie 2                                            27 sept. 2014, zaterdag, 13.30-15.45 uur,  locatie Bol & Grosveld pianos en Vleugels, Poirtersstraat 4 - 4a, 5025 TA Tilburg.

Generale Repetitie                                  28 sept., 2014, zondag,  13.15-15.15 uur, Grote Kerk Breda.

Concert:                                                28 sept., 2014, zondag,  16.00-17.00 uur, Grote Kerk Breda.

Met vriendelijke groet  Kristoffer Zegers, componist en mede organisator.

Tel  06-510.88.933  of mail  kzegers@casema.nl